Sunday, October 14, 2018

DAILY CURRENT AFFAIRS: October 2018

DAILY CURRENT AFFAIRS: 01-31 October 2018
This portal is dedicated to give all new alerts on Daily Current Affairs Dated 01st to 31st October 2018...................
(Daily News India)
    1. The first edition of Prabal Dostyk the military exercise between India and Kazakhstan was held in which year?
    A. 2016
    B. 2017
    C. 2013
    D. 2015
    ANSWER: A
    2. India, Kazakhstan armies have begun the joint military exercise in which state?
    A. Jammu and Kashmir
    B. Bihar
    C. Himachal Pradesh
    D. Punjab
    ANSWER: C
    3. India first atomic energy venture abroad will take off in Bangladesh on ….. November?
    A. 30
    B. 29
    C. 18
    D. 12
    ANSWER: A
    4. World highest motorable road is at a height of ____ feet from sea level?
    A. 17,698
    B. 17,900
    C. 19,300
    D. 18,551
    ANSWER: C
    5. World highest motorable road constructed in ……
    A. Gompa
    B. Khardung La
    C. Nubra Valley
    D. Ladakh
    ANSWER: D
    6. World’s longest living dolphin in captivity dies at which aquarium?
    A. Japan
    B. India
    C. England
    D. Germany
    ANSWER: A
    7. US supersonic bombers will conduct the exercise in which region?
    A. Denmark
    B. South Korea
    C. North Korea
    D. Germany
    ANSWER: B
    8. Who has appointed Jerome Powell as chairman of US Federal Reserve?
    A. Ryan Zinke
    B. Rex Tillerson
    C. Donald Trump
    D. Steve Mnuchin
    ANSWER: C
    9. Britain PM Theresa has appointed ——- as their defence minister.
    A. Jeremy Lefroy
    B. Grant Shapps
    C. Gavin Williamson
    D. David Lidington
    ANSWER: C
    10. Which company takes on WhatsApp and launches Inbox, in-app messaging feature?
    A. FreeCharge
    B. Paytm
    C. MobiKwik
    D. PhonePe
    ANSWER: B
    11. Nicole Rose has received the Public Service Medal for services to policing in which year?
    A. 2013
    B. 2014
    C. 2015
    D. 2016
    ANSWER: A
    12. Australia has appointed Nicole Rose as a new CEO of ……..
    A. ASIC
    B. AUSTRAC
    C. APRA
    D. Australian Federal Police
    ANSWER: B
    13. Cheteshwar Pujara has recorded his which first-class Double century recently?
    A. 12th
    B. 13th
    C. 10th
    D. 11th
    ANSWER: A
    14. Which army has launched the software to manage logistics?
    A. Indian
    B. Pakistan
    C. American
    D. Japanese
    ANSWER: A
    15. CBDT has signed how many agreements with APAs?
    A. 162
    B. 206
    C. 147
    D. 184
    ANSWER: D
    16. Which player is set to drop out of top 10 of ATP world rankings?
    A. Stan Wawrinka
    B. Novak Djokovic
    C. Juan Martin del Potro
    D. Andy Murray
    ANSWER: B
    17. What is Kidambi Srikanth career-best ranking as per latest BWF rankings?
    A. 4th
    B. 3rd
    C. 2nd
    D. 1st
    ANSWER: C
    18. Who holds the record for the most double centuries in first-class cricket?
    A. Don Bradman
    B. Allan Border
    C. Sachin Tendulkar
    D. Viv Richards
    ANSWER: A
    19. Which board has constructed the world highest motorable road in Ladakh?
    A. Ministry of Road Transport and Highways
    B. BRO
    C. BSF
    D. NHAI
    ANSWER: B
    20. Name the first woman to lead Federal Reserve System?
    A. Christine Lagarde
    B. Lael Brainard
    C. Janet Yellen
    D. Angela Merkel
    ANSWER: C
    Panama agrees on Diplomatic ties with China and breaks away with Taiwan
    Shah Rukh Khan, Salman Khan, Akshay Kumar Make It to Forbes World’s Highest-Paid Celebrities List
    • Popular Bollywood actors Shah Rukh Khan, Salman Khan and Akshay Kumar are among the ‘World’s Highest-Paid Celebrities’ list.
    • Salman Khan at the 71st spot with $37 million earned in 2016-2017.
    • Akshay Kumar is at 80th position with $35.5 million.
    Top three names in the list are- 
    • Sean Combs with the pay of $130 Million (Musicians),
    • Beyonce Knowles with the pay of $105 Million (Musicians),
    • J.K. Rowling with the pay of $95 Million (Authors).
    • Vietnam Grand Master Nguyen DucHoa won 10th Mumbai Mayor’s Cup International Open Chess Tournament.
International News
Theresa May remains under pressure ahead of DUP talks
Macron’s party set for landslide in parliamentary elections 
Michael Gove returns to cabinet in Theresa May’s reshuffle 
Guardiola urges support for vote on Catalan independence 
Brazilian president set to face corruption charges
________________
Foreign Ministers meeting held in Italy
  • Group of Seven (G-7) countries Foreign Ministers gathered for the annual meeting in Lucca, Italy, On April 10, 2017.
  • The Syrian Govt. headed by Bashar al-Assad had used chemical weapons to attack a rebel-controlled town last week in which 87 civilians were killed-believed by the United States and its allies (including G-7 countries). Reacting to this, US fired multiple missiles at Syrain Govt.’s airbase.
  • G-7 countries insisted that Russia should stop giving support to Syrian President Bashar al-Assad. Imposing further sanctions on Russia is also being considered as an option.
Indian spy Kulbhushan Jhadav sentenced to death by Pakistan
  • A Pakistani army court awarded death sentence to Indian national Kulbhushan Jhadav who was arrested in March last year in Baluchistan accused of being a Research and Analysis Wing (R&AW) agent.
  • He confessed in front of court and magistrate that he was tasked by RAW to plan, coordinate and organize destruction activities
National News
123rd Constitution Amendment Bill 2017 passed by Lok Sabha
  • With 360 members voting in favor and two members voting against it, Lok Sabha passed 123rd Constitution Amendment Bill, 2017On April 10, 2017.This seeks to grant constitutional status to National Commission for Socially and Educationally Backward Classes.
  • Union Social Justice and Empowerment Minister, Mr. Thaawarchand Gehlot introduced the amendment bill in Lok Sabha on April 5, 2017.
  • The amendment bill seeks to insert Article 338B in the Indian Constitution which will list out the structure and functions of the proposed National Commission for socially and educationally Backward Classes.
Parliament passes Constitution (SC) Order (Amendment) Bill 2017
________
1. Google introduced the launch of its free excessive-velocity public Wi-Fi service at Ujjain, Jaipur, Patna, Guwahati and Allahabad railway stations.
गूगल ने पांच रेलवे स्टेशनों पर अपनी नि:शुल्क हाईस्पीड वाई फाई सेवा शुरू करने की घोषणा की। कंपनी ने यह सेवा उज्जैन, जयपुर, पटना, गुवाहाटी तथा इलाहाबाद रेलवे स्टेशन पर शुरू की है।
2. The three-day Technical Assembly & 4th Ministerial Assembly of South Asian Initiative to finish Violence towards Youngsters (SAIEVAC) started in New Delhi. Delegates from the governments and civil society organizations of Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka are participating on this assembly.
बच्चों के खिलाफ हिंसा समाप्त करने के लिए दक्षिण एशियाई पहलों (एसआईईवीएसी) की तीन दिवसीय तकनीकी बैठक एवं चौथी मंत्रिस्तरीय बैठक नई दिल्ली में शुरू हुई। इस बैठक में अफगानिस्तान, बांग्लादेश, भूटान, मालदीव, पाकिस्तान और श्रीलंका के सरकारी एवं नागरिक समाज संगठनों के प्रतिनिधि भाग ले रहे हैं।

Every year, `National Technology Day' is celebrated across India on May 11; being commemorated to memorise the anniversary of Shakti, the Pokhran nuclear test held on 11 May 1998.
3. The Authorities has launched an internet-based mostly software on Built-in Waste Administration System (IWMS) – www.iwms.nic.in for higher administration of waste.
n सरकार ने कचरे के बेहतर प्रबंधन के लिए एकीकृत कचरा प्रबंधन प्रणाली (आईडब्‍ल्‍यूएमएस) पर एक वेब आधारित एप्‍लीकेशन www.iwms.nic.in को लॉन्‍च किया है।
4. Union Minister for Water Assets, River Improvement and Ganga Rejuvenation Sushri Uma Bharti launched 9 tasks for rural sanitation initiatives underneath Namami Gange Programme for conservation of river Ganga in Sahibganj, Jharkhand.
केंद्रीय जल संसाधन, नदी विकास और गंगा संरक्षण मंत्री सुश्री उमा भारती ने साहिबगंज, झारखंड में गंगा संरक्षण के लिए नमामि गंगे कार्यक्रम के तहत ग्रामीण स्वच्छता पहल के लिए नौ परियोजनाओं का शुभारंभ किया।
5. Nationwide Rice Analysis Institute (NRRI) has developed a cellular app ‘riceXpert’ that may present info associated to farm practices. The app will present info to farmers in actual time on insect pests, vitamins, weeds, nematodes and illness-associated issues, rice varieties for various ecologies, farm implements for various subject and publish-harvest operations.
राष्ट्रीय चावल अनुसंधान संस्थान (एनआरआरआई) ने एक मोबाइल एप ‘राइसएक्सपर्ट’ विकसित किया है जो कि खेती बाड़ी से सम्बद्ध जानकारी उपलब्ध कराएगा। यह एप कीटनाशक छिड़काव, पोषण, विभिन्न हालात के लिए चावल किस्मों सहित चावल की खेती से जुड़ी अन्य जानकारी उपलब्ध कराएगा।
6. Mrugank Paranjape took over as the brand new Managing Director and CEO of Multi Commodity Trade (MCX).His time period is for three years.
मुरगंक परांजपे ने मल्टी कमोडिटी एक्सचेंज (एमसीएक्स) के नए प्रबंध निदेशक एवं मुख्य कार्यकारी अधिकारी का पदभार संभाला। उनका कार्यकाल तीन साल के लिए होगा।
7. Indian boxers completed third within the general standings on the seventh Asian Youth Championships with three silver and a bronze medal within the event held in Pavlodar, Kazakhstan.
भारतीय मुक्केबाजों ने कजाखस्तान के पावालोदार में सातवीं एशियाई युवा चैंपियनशिप में प्रभावशाली प्रदर्शन करके तीन रजत और एक कांस्य पदक जीतकर ओवरआल तीसरा स्थान हासिल किया।
8. American star tennis participant, Serena Williams continues to be on the highest within the newest ladies’s singles rankings and Sania Mirza and Martina Hingis maintained their joint prime place within the ladies’s doubles.
अमेरिका की स्टार महिला टेनिस खिलाड़ी सेरेना विलियम्स विश्व महिला रैंकिंग में एकल वर्ग सूची में शीर्ष पर बरकरार हैं और महिला युगल वर्ग की सूची में सानिया मिर्जा और मार्टिना हिंगिस की जोड़ी शीर्ष पर बरकरार है।
9. Indian thinker saint Basaveshwara’s delivery anniversary was for the primary time celebrated in Britain with an occasion at his statue that was erected in London final yr. It was 882nd delivery anniversary of Basaveshwara.
भारतीय दार्शनिक संत बासवेश्वर का जन्म दिवस पहली बार ब्रिटेन में उनकी एक प्रतिमा के साथ मनाया गया जिसे पिछले साल लंदन में स्थापित किया गया था। यह बासवेश्वर का 882वां जन्म दिवस था।
10. Actor Pawan Shankar has been honoured with the Bharat Excellence Award 2016 for his contribution within the schooling sector.

अभिनेता पवन शंकर को शिक्षा के क्षेत्र में योगदान के लिए भारत एक्सीलेंस अवॉर्ड 2016 से सम्मानित किया गया है।
CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS(Q.1) India celebrates ‘National Technology Day’ on which date every year?
  1. 10th May
  2. 11th May
  3. 12th May
  4. 13th May

View Answer
Answer: (b)
(Q.2) In May 2016, the Indian Army held a major military training exercise in Rajasthan to validate battle readiness and operational effectiveness of Pivot Formation and Rapid Division. What was the code name of this exercise?
  1. ‘RannKshetra II’
  2. ‘Chakravyuh II’
  3. ‘RannSamrat II’
  4. ‘TikonaPrahar II’

View Answer
Answer: (b)
(Q.3) Which among the following, has been officially designated as National Mammal of America?
  1. Mountain Deer
  2. Gray Fox
  3. Bison
  4. Mountain Lion

View Answer
Answer: (c)
 (Q.4) State-run Kendriya Vidyalayas across the country will now include in their curriculum, a humane education programme designed to teach children to be kind to animals. This programme has been named:
  1. ‘Gentle Citizen’
  2. ‘Caring Citizen’
  3. ‘Humble Citizen’
  4. ‘Compassionate Citizen’

View Answer
Answer: (d)
(Q.5) ‘World Migratory Bird Day’ is celebrated around second weekend of May every year. In 2016, it was celebrated on which date?
  1. 10th May
  2. 11th May
  3. 12th May
  4. 13th May

View Answer
Answer: (a)
(Q.6) What was the 2016 theme of ‘World Migratory Bird Day’?
  1. ‘Migratory Birds and Environment Conservation’
  2. ‘Stop the illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds’
  3. ‘Providing Sustainable Environment to Migratory Birds’
  4. ‘Creating Awareness about Migratory Birds’

View Answer
Answer: (b)
(Q.7) Who among the following Bollywood actresses has been voted as ‘Times Most Desirable Woman of 2015’?
  1. Priyanka Chopra
  2. DeepikaPadukone
  3. Alia Bhatt
  4. Kareena Kapoor

View Answer
Answer: (a)
(Q.8) In May 2016, which State constituted a 3-member State Food Commission headed by Ranglal Jamuda?
  1. Maharashtra
  2. Uttar Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Odisha

View Answer
Answer: (d)
(Q.9) Name the Indian scientist from Uttar Pradesh’s Gorakhpur city, who has been awarded a grant of SGD 3million (about Rs. 14.7 crore) by the National Research Foundation, Singapore, for research in congenital and adult cardiovascular diseases
  1. Manvendra Singh
  2. Jayendra Singh
  3. Shardul Kumar
  4. Shagun Kumar

View Answer
Answer: (a)
(Q.10) In May 2016, who among the following has been appointed as Additional Solicitor General?
  1. AtmaramApte
  2. AtmaramNadkarni
  3. TukaramApte
  4. TukaramNadkarni

View Answer
Answer: (b)
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: